Η συμβολή της SEKO στον τομέα της γεωργίας

Η συμβολή της SEKO στον τομέα της γεωργίας
22.09.2023

Η συμβολή της SEKO στον τομέα της γεωργίας

Σύμφωνα με τον άρθρο του Jesus Jiménez, που δημοσιεύτηκε στις 12 Ιανουαρίου 2023, στο διαδικτυακό ιστότοπο των New York Times, παρατηρείται μια πρωτοφανής έλλειψη σε πολλές περιοχές της Αμερικής και συνάμα ραγδαία αύξηση της τιμής, σε ένα κοινό καταναλωτικό αγαθό, το αυγό.

Όπως υποστηρίζεται στο άρθρο των Times, ένας από τους βασικότερους παράγοντες γι’ αυτό το φαινόμενο είναι η γρίπη των πτηνών, ένας ιδιαίτερα μεταδοτικός ιός, ο οποίος από τη στιγμή που ανιχνεύτηκε τον Φεβρουάριο του 2022, στοίχησε τη ζωή σε 57 εκατομμύρια πτηνά, με βάση δεδομένα από το τμήμα Γεωργίας των ΗΠΑ. Ο ιός αυτός έχει ήδη ανιχνευτεί σε χώρες όπως ο Καναδάς, η Νότια Αμερική, καθώς και χώρες της Ευρώπης.

Η Seko ως ένας διεθνής οργανισμός με παρουσία σε 120 χώρες, η οποία εξειδικεύεται στα συστήματα δοσομέτρησης, είχε ασχοληθεί στο παρελθόν με το πρόβλημα της μετάδοσης ιών στα πτηνά, όταν μια μεγάλη εταιρεία εκτροφής πουλερικών ζήτησε τη βοήθεια της για να διασφαλίσει την υγεία των ζώων. Εξαιτίας της μεγάλης εγγύτητας των ζώων, με 250.000 πτηνά να στεγάζονται στον ίδιο χώρο, ο κίνδυνος μόλυνσης και εξάπλωσης μιας ασθένειας αποτελεί μια μόνιμη απειλή.

Για τη μείωση της απειλής αυτής, διάφορα χημικά διοχετεύονται στο κεντρικό δίκτυο ύδρευσης των πτηνοτροφείων για τη διαμόρφωση συνθηκών όπου τα διάφορα βακτήρια δεν μπορούν εύκολα να αναπτυχθούν, ενώ συνάμα βελτιώνεται η συνολική ποιότητα του νερού, ώστε να μεγιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητα φαρμάκων και εμβολίων. Τα χημικά αυτά διοχετεύονταν μέσω αντλιών μεταβαλλόμενης παροχής, η οποία όμως επηρεαζόταν αρνητικά από μεταβολές στην πίεση του νερού, ενώ απαιτούσαν συχνές διαδικασίες συντήρησης.

Η Seko προσέφερε μια αξιόπιστη και συνάμα οικονομική εναλλακτική, με χαμηλότερες απαιτήσεις συντήρησης. Εγκαταστάθηκαν δοσομετρικές αντλίες της σειράς Tekna 603, σε συνδυασμό με παροχόμετρα έκλυσης παλμών. Μικρές δόσεις χημικών διοχετεύονταν σε τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να διασφαλίζεται η σωστή διάχυση στο νερό.

Συνεπώς, η μελέτη της περίπτωσης αυτής, θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή για την εύρεση περαιτέρω και πιο εξειδικευμένων λύσεων στον κλάδο των γεωργικών εφαρμογών, όπως ο περιορισμός της γρίπης των πτηνών.

Σολδάτου Μαρία Άννα

Χημικός Μηχανικός

Ομάδα Product Management