Idator - Ολυμπία Οδός: εγκατάσταση SOURCE σε 10 ακόμα σταθμούς

Idator – Ολυμπία Οδός: εγκατάσταση SOURCE σε 10 ακόμα σταθμούς
14.06.2023

Idator – Ολυμπία Οδός: εγκατάσταση SOURCE σε 10 ακόμα σταθμούς

Μετά την πρώτη πετυχημένη πιλοτική εγκατάστασης ενός ενεργειακά αυτόνομου σταθμού παραγωγής πόσιμου νερού SOURCE στο πάρκινγκ Πανοράματος – Κινέτας, η συνεργασία μεταξύ Idator και Ολυμπίας Οδού ενισχύεται με την εγκατάσταση δέκα επιπλέον σταθμών σε όλο το μήκος του αυτοκινητόδρομου. Οι ταξιδιώτες θα μπορούν πλέον να αναζητούν τους χώρους στάθμευσης με τη μπλε σταγόνα, όπου θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν πόσιμο νερό, κάνοντας το ταξίδι πιο άνετο και παράλληλα συμβάλλοντας στη μείωση πλαστικών μπουκαλιών νερού μιας χρήσης.

Πρώτα βήματα της συνεργασίας

Η πρώτη επαφή των δύο εταιρειών έγινε το 2021, με κοινό στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση της Ολυμπίας Οδού και την υποστήριξη μιας μοναδικής πρωτοβουλίας για τα ελληνικά δεδομένα. Η τεχνολογία των SOURCE Hydropanels, βασίζεται στη δέσμευση του ατμοσφαιρικό αέρα, υγροποίηση αυτού αποκλειστικά με αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας και τέλος προσθήκη των απαραίτητων μεταλλικών στοιχείων που χρειάζονται για διασφάλιση βέλτιστης γεύσης και ποιότητας. Η ειδοποιός διαφορά των σταθμών SOURCEΤΜ έγκειται στο μηδενικό περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα και συγχρόνως στη παραγωγή πόσιμου νερού εξαιρετικής ποιότητας, η οποία μπορεί να ελεγχθεί ανά πάσα στιγμή μέσω της εφαρμογής για κινητά - SOURCE App.

Λαμβάνοντας υπόψιν αυτά τα δεδομένα, ξεκίνησε το project «Νερό από τον Αέρα», με την εγκατάσταση ενός πρώτου σταθμού, στον οποίο μάλιστα προσαρμόστηκε ψύκτης για παροχή δροσερού νερού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Το project στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, με τους ταξιδιώτες να ανταποκρίνονται με ιδιαίτερη θέρμη στην πρωτοβουλία αυτή, επισφραγίζοντας με τον τρόπο αυτό την άψογη συνεργασία μεταξύ των δύο εταιριών. Ο κος Γρηγόρης Χασάνης, Διευθυντής Ηλεκτρομηχανολογικής Συντήρησης και Συστημάτων Διοδίων της Ολυμπίας Οδού είχε δηλώσει στο παρελθόν ιδιαίτερα ευχαριστημένος με τον τρόπο που η διοίκηση της Idator αγκάλιασε το έργο, με τους εργαζόμενους να υποστηρίζουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις  προσθήκες και ειδικές προσαρμογές που ζητήθηκαν.

Η γαλάζια σταγόνα

Με την επέκταση του έργου σε δέκα επιπλέον σταθμούς στάθμευσης, έγινε και η σήμανση των σταθμών SOURCE με τη χαρακτηριστική γαλάζια σταγόνα, η οποία ήρθε για να υπενθυμίσει στους διερχόμενους επιβάτες τη δυνατότητα να προμηθευτούν φρέσκο, καθαρό νερό, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα μια πρωτοβουλία θετική ως προς το περιβάλλον. Ο διαδραστικός χάρτης που δημιούργησε η Ολυμπία Οδός, έκανε τον εντοπισμό των σταθμών ακόμα πιο εύκολο.

Η εγκατάσταση των μονάδων SOURCE-Hydropanel για τη παραγωγή πόσιμου νερού σε χρήστες αυτοκινητοδρόμου, αποτελεί ένα μοναδικό εγχείρημα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκόσμια. Η καινοτομία του συστήματος έγκειται στην αυτονομία όλου του σταθμού παραγωγής και διανομής πόσιμου νερού, τόσο με τη χρήση των αυτόνομων μονάδων SOURCE όσο και με τη χρήση φωτοβολταικών πάνελ  για τη λειτουργία των ψυκτών. Όλο το σύστημα τροφοδοτείται αποκλειστικά με τη ηλιακή ενέργεια. Η ανάπτυξη συστήματος τηλεμετρίας στο σύνολο των ψυκτών για τον απομακρυσμένο έλεγχο τους, προσθέτει έναν ακόμα λόγο που το project "Nερό από τον Αέρα" καθίσταται πρωτότυπο και μοναδικό.

Για την σωστή υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού, χρειάστηκε κατάλληλη παραμετροποίηση και πλήθος δοκιμών, ώστε να διασφαλιστεί η απροβλημάτιστη λειτουργία από την αρχή.

 

Αποτελέσματα του εγχειρήματος

Τα οφέλη από την καινοτόμα αυτή εφαρμογή είναι πολλά και μπορούν να αποτελέσουν το έναυσμα για την ενίσχυση αντίστοιχων πρωτοβουλιών σε σημεία όπου η πρόσβαση σε πόσιμο νερό είναι δύσκολη και συνάμα αναγκαία.

  • Παραγωγή έως και 10 λίτρων πόσιμου νερού ημερησίως.
  • Διασφάλιση νερού υψηλής ποιότητας, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα καταλληλόλητας για πόσιμο νερό.
  • Έλεγχος της ποσότητας και της ποιότητας του παραγόμενου νερού σε πραγματικό χρόνο, μέσω της εφαρμογής SOURCE. Ταυτόχρονα, μπορεί να γίνει έλεγχος των αποθεμάτων, καταγραφή των επιπέδων υγρασίας και ηλιοφάνειας και κατ’ επέκταση ρύθμιση του τρόπου λειτουργίας.
  • Μείωση της χρήσης πλαστικών μπουκαλιών, καθώς οι ταξιδιώτες μπορούν να χρησιμοποιούν μπουκάλια πολλαπλών χρήσεων και να τα γεμίζουν σε διάφορα σημεία της διαδρομής.
  • Πλήρες αυτόνομο σύστημα, με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Σημαντικό θα ήταν να αναφερθεί ότι το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας ήταν η διάκριση της Ολυμπίας Οδού στα Βραβεία Περιβάλλοντος του Ομίλου VINCI (κύριος μέτοχος της Ολυμπίας Οδού ΑΕ), στα οποία  περισσότερες από 2.500 ομάδες από όλα τα έργα του Ομίλου μοιράστηκαν τις πιο καινοτόμες και αποτελεσματικές περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες τους.