Η ιστορία της

Flygt: το κορυφαίο brand παγκοσμίως στην ανάπτυξη προϊόντων και εφαρμογών διαχείρισης λυμάτων, καινοτομεί στον τομέα του νερού πάνω από 120 χρόνια.

Η εταιρεία Idator, σε συνέχεια της ένταξης των προϊόντων Lowara (μέλος της ITT Corporation από το 2003) στο χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της (1998), το 2008 προχωρά στην απόκτηση της Flygt Hellas.

Με την προσθήκη των προϊόντων Flygt, η Idator πρωτοστατεί στην ελληνική αγορά, αφού πλέον καλύπτει πλήρως τον κύκλο του νερού, διανέμοντας προϊόντα διαχείρισης καθαρού νερού και λυμάτων.

Με μια ματιά
1901

Ο Peter Alfred Stenberg, επαγγελματίας σιδεράς, ιδρύει στην Emmaboda της Νότιας Σουηδίας, χυτήριο παραγωγής καλουπιών για την υαλουργική βιομηχανία, με την επωνυμία P. A. Stenberg.

1912

Η εταιρεία μετατρέπεται σε ΕΠΕ και αλλάζει ο διακριτικός της τίτλος σε Lindås Gjuteri & Formfabrikw AB.

1917

Ο P.A.Stenberg, μεταβιβάζει την εταιρεία στους δύο γιους του.

1922

Ο μηχανολόγος Hilding Flygt, ιδρύει εταιρεία πώλησης αντλιών και ανεμιστήρων στη Στοκχόλμη.

1929

Κατά τη διαδικασία αναζήτησης εργοστασίου για την παραγωγή αντλιών, ο Hilding Flygt καταλήγει σε συνεργασία με τα αδέλφια Stenberg, μέσω μιας διαφήμισης σε εφημερίδα της Στοκχόλμης.

Τον σχεδιασμό των αντλιών ανέλαβε ο Hjalmar O. Dahl, καθηγητής στο Royal Institute of Technology της Στοκχόλμης.

1930

Κατασκευάστηκε η πρώτη «παγκόσμια αντλία» (Universal Pump).

1933

Ο καθηγητής Dahl σχεδιάζει την κάθετη αντλία σωλήνα θέρμανσης, η οποία λόγω του πλήθους των πλεονεκτημάτων που προσέφερε – σε σύγκριση με τις παραδοσιακές αντλίες – οδήγησε σε αύξηση των πωλήσεων.

1947

Σχεδιάζεται το πρωτότυπο της πρώτης υποβρύχιας αντλίας αποστράγγισης (drainage pump) από τον Sixten Englesson, επικεφαλής του τμήματος μηχανικών της Flygt.

«The Parrot Cage» ή αλλιώς «Β-pump», όπως ονομάστηκε η αντλία αυτή, αποτέλεσε επανάσταση στις εφαρμογές άντλησης σε ορυχεία και κατασκευαστικές βιομηχανίες, καθώς το υδραυλικό μέρος της αντλίας και ο ηλεκτροκινητήρας αποτελούσαν ένα ενιαίο σύνολο (compact), καθιστώντας τη κατάλληλη για υποβρύχια λειτουργία.

Με τον Hilding Flygt να συνταξιοδοτείται στα 82 του χρόνια, η εταιρεία AB FlygtS Pumpar πωλείται στους αδελφούς Stenberg.

1951

Ιδρύεται η εξαγωγική εταιρεία Stenberg Corporation AB, προκειμένου να διαχειριστεί τις ολοένα αυξανόμενες πωλήσεις των υποβρυχίων αντλιών στο εξωτερικό.

1954

Ιδρύεται στην Ολλανδία η πρώτη εταιρεία πωλήσεων, Flygt Pompen NV. Ακολούθησαν σύντομα και άλλες σε Καναδά (1955), Δυτική Γερμανία (1957) και Ηνωμένες Πολιτείες (1959).

1956

Ο Sixten Englesson αναπτύσσει την υποβρύχια αντλία λυμάτων «C-pump», η οποία γνωρίζει εξίσου μεγάλη επιτυχία με τις αντλίες αποστράγγισης «B-pumps».

1959

Ιδρύεται μονάδα παραγωγής αντλιών με την ονομασία «Flygt Werk» στο Langenhagen της Δυτικής Γερμανίας. Τέσσερα (4) χρόνια αργότερα μεταφέρεται στο Pforzheim της Νότια Γερμανίας.

Την ίδια χρονιά, η εταιρεία ΥΔΡΟΚΙΝ ΕΠΕ αναλαμβάνει την αντιπροσωπεία των αντλιών Flygt στην Ελλάδα.

1960
Ιδρύεται εταιρεία πωλήσεων στην Γαλλία.
1961

H εταιρεία Stenberg Corporation AB μετονομάζεται σε Flygt International AB.

1963
Μια ακόμη εταιρεία ιδρύεται, αυτή τη φορά στην Ιταλία.
1964
Αυτή τη χρονιά, επεκτείνεται στο Βέλγιο.
1966
Η παρουσία της εταιρείας διευρύνεται με την ίδρυση εγκαταστάσεων σε μια νέα περιοχή της Σουηδίας (Grindex), ενώ σημαντικό βήμα αποτελεί και η ίδρυση θυγατρικής στη Νορβηγία, ενισχύοντας την παρουσία της εταιρείας στις σκανδιναβικές αγορές.
1968
Η Flygt International A.B. αγοράστηκε από την αμερικάνικη πολυεθνική εταιρεία ΙΤΤ (International Telephone & Telegraph Corporation)
1969
Ιδρύεται μία ακόμα εταιρεία πωλήσεων, αυτή τη φορά, στην Αυστραλία.
1970

Την δεκαετία αυτή εμπλουτίζεται σημαντικά το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων: αναδευτήρες (mixers), αντλίες βουστασίων, αντλίες λυμάτων μεγάλης ιπποδύναμης και αντλίες αξονικής ροής με προπέλα.

Την ίδια περίοδο ιδρύονται και άλλες εταιρείες πωλήσεων σε Μεγάλη Βρετανία (1970) και Αυστρία (1975).

1977

Η εταιρεία μετονομάζεται σε Flygt AB.

1983

Παράγονται οι πρώτες υδροτουρμπίνες (με πτώση ύδατος) για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Την ίδια χρονιά, η Flygt ιδρύει άλλη μία εταιρεία πωλήσεων στην Πολωνία.

1984

Ξεκινά μια μεγάλης κλίμακας αναδιοργάνωση της παραγωγικής διαδικασίας. Αυτό οδήγησε στη δημιουργία ανεξάρτητων συνεργείων, που το καθένα ειδικευόταν στην κατασκευή μιας πλήρους σειράς προϊόντων. Το πρώτο συνεργείο λειτούργησε το 1985.

1989

Η Flygt AB εξαγοράζει τη MacTec Control AB, μια σουηδική εταιρεία αυτοματισμού που σχεδιάζει ηλεκτρονικά συστήματα παρακολούθησης και ελέγχου αντλιοστασίων και βιολογικών σταθμών επεξεργασίας λυμάτων.

1991

Το όνομα της εταιρείας αλλάζει σε ITT Flygt AB. Το ίδιο έτος επεκτείνεται κι άλλο το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων με την προσθήκη δύο (2) νέων σειρών αντλιών ανθεκτικών στη φθορά και αντλιών αποστράγγισης μεγάλης ιπποδύναμης.

1992

Κυκλοφορεί στην αγορά η νέα γενιά αναδευτήρων. Στο πλαίσιο αυτό, ένα τέταρτο συνεργείο κατασκευής αναδευτήρων δημιουργείται στο εργοστάσιο της περιοχής Lindås.

Την ίδια χρονιά, το εργοστάσιο της Flygt ήταν το πρώτο στο group της ITT, που λαμβάνει Πιστοποιητικό Ποιότητας σύμφωνα με το Πρότυπο ISO9001.

1994

Όλες οι αντλίες και οι αναδευτήρες λαμβάνουν τη σήμανση συμμόρφωσης με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, CE.

Τη χρονιά αυτή ιδρύεται στην Κίνα εργοστάσιο παραγωγής αντλιών λυμάτων μικρής και μεσαίας κατηγορίας (μέχρι 55kW) με στόχο την κυριαρχία στις αγορές της Άπω Ανατολής. Μετά από δύο χρόνια, η εταιρεία περνά εξ’ ολοκλήρου στην ιδιοκτησία της ITT Flygt.

Επιπλέον, εκείνη την περίοδο κατασκευάζεται η μεγαλύτερη αντλία λυμάτων, CP 3800 (450kW).

Την ίδια χρονιά, ξεκινά ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για το Περιβάλλον, την Ασφάλεια και την Υγεία (HSE), βασισμένο στα περιβαλλοντικά πρότυπα και τις πολιτικές ασφαλείας των ITT Corporation και ITT Flygt.

Επίσης, λανσάρεται στην αγορά η σύγχρονη σειρά μικρών αντλιών αποστράγγισης «Ready».

Στην Ελλάδα ιδρύεται η θυγατρική εταιρεία Flygt Hellas.

1995

Η Flygt δημιουργεί το δικό της εκπαιδευτικό κέντρο με προγράμματα τριετούς φοίτησης, που φιλοξενείται στις κεντρικές εγκαταστάσεις της εταιρείας, στην περιοχή Emmaboda. Στη συνέχεια, ο σουηδικός οργανισμός πωλήσεων, ΙTT Flygt Pumpar, ιδρύει Ακαδημία με τίτλο: «Παροχή Νερού και Αποχετευτικό Σύστημα».

Τη χρονιά αυτή η εταιρεία φτάνει το ορόσημο των 1.000.000 πωλήσεων σε αντλίες λυμάτων.

Επίσης, η ITT Corporation διαχωρίζεται σε τρεις (3) εταιρείες: ITT Corporation, ITT Hartford, ITT Industries. Η τελευταία αποτελούνταν από τις ITT Automotive, ITT Defense & Electronics και ITT Fluid Technology Corporation, μέρος και της οποίας και η Flygt.

1996

Η Flygt λαμβάνει τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα παραγγελία από το κράτος του Τουρκμενιστάν, που περιλαμβάνει 61 αντλίες άρδευσης τύπου CP3800 (450kW).

1997

Το εργοστάσιο του Lindås λαμβάνει πιστοποίηση Περιβαλλοντικής Διαχείρισης σύμφωνα με το πρότυπο ISO 14001.

1998

Όλα τα προϊόντα της ITT Flygt Σουηδίας πιστοποιούνται με βάση το Πρότυπο ISO 14001.

Η Flygt λανσάρει στην αγορά τη νέα της εφεύρεση, τη μοναδική αντλία μη εμφραζόμενης πτερωτής, «Ν».

Ολοκληρώνοντας την παραγγελία της Flygt Hellas, κατά τη λήξη του έτους, η εταιρεία αγγίζει το ορόσημο της παραγωγής 2.000.00 αντλιών.

1999

Η ITT Flygt εξαγοράζει τον κορυφαίο αμερικανικό κατασκευαστή και προμηθευτή συστημάτων αερισμού για την επεξεργασία αστικών (ΔΕΥΑ) και βιομηχανικών λυμάτων, Sanitaire Corporation (πρώην Water Pollution Control Corporation). Την ίδια περίοδο εγκαινιάζονται και δύο νέα κέντρα προμήθειας και διανομής στο Ennery της Γαλλίας και το Lindås της Σουηδίας.

2000

Μέχρι σήμερα, τα προϊόντα Flygt (αντλίες- αναδευτήρες κ.λπ. ) έχουν εγκατασταθεί στους μεγαλύτερους Βιολογικούς Επεξεργασίας Λυμάτων της Ελλάδας, όπως:

EEΛ ΣΙΝΔΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - Φορέας ΕΥΑΘ
Διαχειρίζεται λύματα για 1.333.000 κατοίκους με εισερχόμενη ημερήσια παροχή λυμάτων 145.375 m3/ημέρα.

EEΛ ΑΓΡΙΝΙΟΥ - Φορέας ΔΕΥΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Διαχειρίζεται λύματα για 74.526 κατοίκους με εισερχόμενη ημερήσια παροχή λυμάτων 15.170 m3/ημέρα.

2001

Η Flygt γιορτάζει τα 100 χρόνια λειτουργίας και εγκαινιάζει το νέο της εταιρικό μουσείο στο Lindås της Σουηδίας.

Την ίδια χρονιά, προϊόντα Flygt εγκαθίστανται στους παρακάτω βιολογικούς:

EEΛ ΠΑΤΡΑΣ - Φορέας ΔΕΥΑ ΠΑΤΡΑΙΩΝ
Διαχειρίζεται λύματα για 197.792 κατοίκους με εισερχόμενη ημερήσια παροχή λυμάτων 43.100 m3/ημέρα.

ΕΕΛ ΡΟΔΟΥ - Φορέας ΔΕΥΑ ΡΟΔΟΥ
Διαχειρίζεται λύματα για 168.784 κατοίκους με εισερχόμενη ημερήσια παροχή λυμάτων 32.000 m3/ημέρα.

2004

Αντλίες Flygt εγκαθίστανται στις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας (φορέας ΕΥΔΑΠ - Β' φάση), της τρίτης ΕΕΛ σε μέγεθος στην Ευρώπη, μετά τις ΕΕΛ Παρισιού και Βιέννης, η οποία διαχειρίζεται λύματα για 5.200.000 κατοίκους με εισερχόμενη ημερήσια παροχή λυμάτων 790.000 m3/ημέρα.

Επίσης, η Flygt Hellas αναλαμβάνει το μεγάλο ελληνικό έργο του Ολυμπιακού Κέντρου Canoe Kayak στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, που περιλαμβάνει έξι (6) αντλίες υψηλής ιπποδύναμης (530kW) και παροχής, με 13.000 m3/ώρα θαλασσινού νερού να εισέρχεται από τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά σε λίμνη και να ανακυκλοφορεί μέσω των αντλιών στο τεχνικό ποτάμι διαδρομής.

2006

H Flygt Hellas τοποθετεί στις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων Βόλου, με φορέα τον ΔΕΥΑΜ ΒΟΛΟΥ, αντλίες Flygt για τη διαχείριση λυμάτων 178.880 κατοίκων, με εισερχόμενη ημερήσια παροχή λυμάτων 64.175 m3/ημέρα.

2008

Η Idator εξαγοράζει τη Flygt Hellas. Εντάσσοντας στο δυναμικό της τα προϊόντα Flygt, η Idator διαχειρίζεται πλέον σφαιρικά καθαρό νερό και λύματα, πρωτοστατώντας στην ελληνική αγορά.

Παράγονται οι μη εμφρασσόμενες αντλίες «Flygt N – Chopper», ιδανικές για αντλιοστάσια που δε διαθέτουν σχάρα συγκράτησης στερεών κατά την είσοδο. Την ίδια χρονιά, παράγονται οι πρώτες υποβρύχιες αντλίες λυμάτων, «Concertor», με χαρακτηριστικό γνώρισμα τον ενσωματωμένο ελεγκτή στην κεφαλή του κινητήρα.

2009

Παράγονται οι αντλίες «Adaptive N – Impeller».

2011

H ΙΤΤ Corporation χωρίζεται σε τρεις (3) εταιρείες: ITT Corporation , ITT Exelis και Xylem, με την τελευταία να αναλαμβάνει τη διαχείριση του καθαρού νερού και των λυμάτων.

Infographic του κ. Δημητρίου Νικολακόπουλου
Σύμβουλος Ανάπτυξης Έργων & Μέλος ΔΣ Idator SA

Κατεβάστε το infographic